Wednesday, September 3, 2008

Herbalife

Produk ini bukannya ubat. Ia adalah makanan kesihatan yang sesuai untuk sebarang peringkat umur & latar belakang. Tujuan utama produk ini ialah supaya pengguna mengurangkan pengambilan kalori melalui penggantian makanan dan pada masa yang sama membekalkan tubuh dengan segala zat makanan yang badan perlukan supaya tubuh berfungsi dengan baik.


Produk ini bukan untuk tujuan mendiagnos, merawat, mengubat atau mengelak sebarang penyakit. Jika kita mengamalkan pengambilan nutrisi yang baik dan konsisten, ini akan membantu organ-organ untuk berfungsi melawan penyakit secara semulajadi.


Badan kita mempunyai keupayaan yang terhad untuk membakar kalori. Individu yang berlebihan berat badan biasanya dah makan/masuk banyak kalori dalam badan. Belum pun sempat badan kita nak membakar kalori, kita sudah makan, makan dan makan lagi. Jadi kalori yang berlebihan akan pergi ke sel-sel lemak dalam badan. Itulah yang menyebabkan berat badan bertambah, penampilan jadi kurang menarik dan kekadang mengundang pelbagai penyakit.


Kalau kita kurangkan makan seperti tak makan malam atau pagi, ini akan menyebabkan otot badan mengecut, air dalam badan mengurang & kadar metabolisma kita turun mendadak. Kita jadi lemah dan malas nak bergerak. Ini menyebabkan kalori yang baru masuk atau sedia ada, tak terbakar dan lemak kita akan kekal. Kalau kita makan buah atau sayur-sayuran saja, badan akan jadi kurang bertenaga kerana nutrisi yang kita ambil tidak lengkap dan seimbang.


Secara purata, kita ambil 3200 kalori sehari sedangkan badan kita hanya mampu bakar 1800 sahaja bagi wanita dan 2200 bagi lelaki.Tetapi, dengan 2x F1 + 1x regular meal, kita ambil lebih kurang 1460 kalori.
1800-1460 = 340. Tubuh akan membakar 340 kalori yang telah terperap dalam sel lemak kita setiap hari manakala bagi lelaki 2200-1460 = 740 kalori yang terperap akan dibakar. Sebab itulah lelaki senang nak kurus berbanding wanita.


* Jumlah pengurangan berat badan mengikut tahap metabolisma setiap individu

kurang berat badan bersama HERBALIFE
email : ezamohdnor@yahoo.com
tel : 019-217 5859

No comments: